Lokale gastronomiczne to przede wszystkim smaczne jedzenie oraz piękny wystrój sali dla klientów. Należy jednak pamiętać, że równie, a może nawet bardziej istotne dla prawidłowego i efektywnego funkcjonowania lokalu jest wyposażenie jego zaplecza. Tu z pomocą przychodzą metalowe meble do gastronomii. Co warto wiedzieć przed wyposażeniem kuchni swojej restauracji, baru mlecznego, czy szkolnej stołówki? Na jakie meble szczególnie zwrócić uwagę? Podpowiadamy!

Meble gastronomiczne  podstawy

Niezależnie od tego, którego elementu wyposażenia akurat szukamy, musimy pamiętać o tym, że każdy z elementów wyposażenia lokalu gastronomicznego powinien spełniać ściśle określone wymagania. Wszystkie meble do gastronomii powinny być praktyczne i wytrzymałe, odporne na wszelkiego rodzaju bodźce zewnętrzne, z którymi mogą spotkać się w kuchni. Coraz większa liczba klientów porzuca drewniane meble gastronomiczne, na rzecz ich alternatyw, wykonanych z doskonałej jakości, mocnej i wytrzymałej stali nierdzewnej. Materiał ten doskonale sprawdza się w profesjonalnych kuchniach, gwarantując kucharzom najwyższy poziom efektywności i bezpieczeństwa pracy.

Wysokiej klasy meble gastronomiczne powinny być także łatwe w użyciu oraz w utrzymaniu ich w odpowiedniej czystości. Gładka, stalowa powierzchnia mebli zdecydowanie ułatwia ich czyszczenie.

Gdzie sprawdzą się metalowe meble gastronomiczne?

Meble mogą stanowić doskonałe wyposażenie profesjonalnych kuchni restauracyjnych, ale także kuchni w hotelach i pensjonatach, jak również stołówek w placówkach edukacyjnych oraz w średnich i dużych przedsiębiorstwach.

Dzięki swojej trwałości i wysokiej odporności modele te doskonale sprawdzą się w każdym z powyższych miejsc, wyśmienicie pełniąc swoją rolę, stanowiąc profesjonalną i niezawodną pomoc dla osób pracujących na kuchni – zarówno kucharzy, jak i pomocy kuchennej.

Meble do gastronomii rodzaje

Warto kompleksowo wyposażyć zaplecze restauracji i stołówki, tak aby każdy z wybranych elementów charakteryzował się taką samą jakością i trwałością. Jednym z najczęściej wybieranych elementów wyposażenia kuchni jest szafa przelotowa, którą wyróżnia nie tylko odporność na wszelkiego rodzaju bodźce zewnętrzne, ale także wysoka praktyczność. Szafa umożliwia bowiem szybki i łatwy transport produktów spożywczych, zapewniając im jednocześnie najwyższy poziom higieny i bezpieczeństwa.

Szafa wyposażona jest w mocne drzwi skrzydłowe, a także wytrzymałe i niezwykle praktyczne półki, na których ustawić można duże ilości produktów spożywczych, bądź gotowych dań. Każda z półek szafy może utrzymać nawet 50 kilogramów, dzięki czemu mebel ten doskonale sprawdza się w takich miejscach jak szkolne, czy firmowe stołówki.

Innym, równie istotnym elementem wyposażenia każdej kuchni – zarówno domowej, jak i stołówkowej oraz restauracyjnej – jest odpowiedniej wielkości, wygodny i praktyczny blat, bądź stół roboczy. Wyposażona w szeroki blat kuchnia staje się miejscem, gdzie każde danie przygotowywane jest szybko i sprawnie. Po skończonej pracy wystarczy jedynie przetrzeć powierzchnię blatu odpowiednim środkiem myjącym – jego gładka powierzchnia jest wyjątkowo łatwa w czyszczeniu.

Kolejna pozycja na liście to gastronomiczna szafa chłodnicza, dzięki której możliwe jest bezpieczne przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach. Szafa pozwala na przedłużenie terminu przydatności produktów, a także pozwala na nieco wcześniejsze przygotowanie i przechowywanie niektórych elementów gotowych dań, takich jak na przykład sałatki, czy surówki, a także desery.

Metalowe meble do gastronomii  dlaczego warto?

Wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej meble do profesjonalnych kuchni to coraz częstszy wybór wśród właścicieli restauracji, czy pracowników kantyn i stołówek. Dzieje się tak za sprawą ich wysokiej odporności i wyjątkowej praktyczności. Gładka powierzchnia roboczego blatu doskonale sprawdza się jako miejsce do przygotowywania posiłków, a dzięki swoim właściwościom jest także odporna na przywieranie trudnych do usunięcia półproduktów, jak chociażby ciasto.

Metalowe meble doskonale sprawdzają się w kuchniach, gdzie konieczna jest intensywna i szybka praca, wynikająca z dużej liczby odwiedzających dane miejsce klientów. Wykonane z wysokiej jakości metalu modele świetnie radzą sobie z intensywną, regularną eksploatacją, stanowiąc niezawodną pomoc dla kucharzy oraz innych pracowników. Meble wyróżnia przede wszystkim ich wysoka jakość wykonania, duża odporność i wytrzymałość; cechują się one jednak również wysokim poziomem estetyki. Ich nowoczesny design nadaje całemu wnętrzu ciekawego, atrakcyjnego stylu i eleganckiego profesjonalizmu.