W jaki sposób dobrać meble metalowe pod kątem firmy? W zasadzie z takim problemem boryka się obecnie wielu początkujących, jak i bardziej doświadczonych przedsiębiorców. Wybór wyposażenia biurowego w stosunku do tego niezbędnego w gastronomii wydaje się niesamowicie prosty. Dlaczego? Jest to zadanie o tyle ważne, że podjęte decyzje będą długoterminowo wpływać na efektywność. Odpowiedni dobór mebli gastronomicznych wpływa także na komfort pracy i wygodę klientów. Jakich podstawowych błędów trzeba unikać? W jaki sposób wybrać odpowiednie meble socjalne i nie tylko? Tego dowiesz się w niniejszym artykule!

Meble do gastronomii, meble socjalne i metalowe

Możemy wyróżnić kilka podstawowych rodzajów pomieszczeń w ramach restauracji bądź baru. Każde z nich wymagają odpowiedniej specyfikacji mebli, która, niestety, różni się nieco od siebie. Kuchnia i powierzchnie magazynowe będą wymagały kombinacji złożonej z mebli socjalnych i mebli typowo gastronomicznych. Otwarta kuchnia stanowi z reguły część mocno mieszaną, a to typowo kwestia mebli metalowych lub drewnianych, pełniących funkcje bardziej ozdobną, przeznaczonych dla klientów. Niestety, ale wybór odpowiedniego wyposażenia pod kątem własnej działalności restauracyjnej nie jest wcale prostsze od zaplanowania wyposażenia biurowego. Wszystko ma jest zależne przede wszystkim od tego czego potrzebujemy, nasi pracownicy wymagają, a nasi klienci będą oczekiwać od nas.

Kuchnia i zaplecze

Meble z metalu bądź stali nierdzewnej to podstawa. Charakteryzują się przede wszystkim łatwą w utrzymaniu czystością i wytrzymałością. Ponadto zapewniają bardzo długą eksploatację z perspektywy regularnego użytkowania. Metalowe regały przydadzą się zawsze bezpośrednio w kuchni, jak i na zapleczu bądź w spiżarni. Bardzo dużą zaletą z pewnością będzie wytrzymałość oraz odporność na szerokie spektrum uszkodzeń typowo mechanicznych. W zależności od użytej stali oraz od specyfikacji stopu meble gastronomiczne metalowe są w stanie wytrzymać kilkanaście lat ciągłej pracy i utrzymać równomierne obciążenie w granicach od 100 do nawet 500 kilogramów. Normy jednakże są również ustalane odgórnie przez przepisy BHP. Meble ze stali nierdzewnej są łatwe do czyszczenia i zużywają się znacznie wolniej niż te wykonane z drewna. Dotyczy to nawet takich z najlepszej jakości sklejki czy wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Zawsze stal będzie na tym polu bezkonkurencyjnie wygrywać. Meble w gastronomii powinny przede wszystkim jednak posiadać dobrą wartość użytkową i funkcjonalną. Design to jedynie dodatek, w szczególności na zapleczu i w kuchni.

Otwarte kuchnie i meble typowo gastronomiczne

Niektóre działalności typowo restauracyjne wymagają otwarcia zaplecza gastronomicznego na widok klientów. O co chodzi? Przede wszystkim o szerokie spektrum małych lokali lub fastfoodów. Decyzja tego typu to w zasadzie po prostu krok w stronę klienta. Meble gastronomiczne w tym aspekcie to prosta gablota z wystawionym jedzeniem oraz produktami, które posłużą za składniki posiłku. Mowa przede wszystkim o kebabach, barach i kawiarniach. W kafeteriach lub tam, gdzie kupimy np. kanapki, zabieg tego typu również jest coraz częściej wykorzystywany. Jest to jednak o tyle utrudnione, że trzeba zachować równowagę pomiędzy estetyką, funkcjonalnością i przede wszystkim higieną oraz czystością. Przeszklenia ciężko jest czyścić, a metalowe elementy z zewnątrz z czasem tracą swój połysk. Poza tym problem może stanowić także hałas związany z przygotowywaniem niektórych produktów. Chodzi przede wszystkim o napoje, szejki i świeżo wyciskane soki. Cięcie oraz szatkowanie także może być przeszkadzające, jeśli chodzi o osoby, które potrzebują nieco ciszy, aby spędzić czas w restauracji. Oprócz tego, jeśli korzystamy z palnika i piekarnika, to musimy zadbać o odpowiednią wentylację. Dlaczego? Otwarty ogień przy jej braku będzie bardzo szybko generował ciepło, które wpłynie na komfort klienta. Powietrze w sali pełnej gości szybko się nagrzeje. Czy będzie to wskazane? Zdecydowanie nie.

Dlaczego warto dobrze przemyśleć raz i dobrze wyposażenie mebli gastronomicznych?

Przede wszystkim ze względu na koszty. Lepiej jest zakupić meble gastronomiczne raz, a także dobrać takie, które będą stanowić rozwiązanie na lata. Nie warto kupować taniej. Dlaczego? Meble gastronomiczne wystawianie są na kontakt z szerokim spektrum zanieczyszczeń, czynników termicznych i nie tylko. Poza tym są użytkowane praktycznie codziennie, przez co np. te drewniane będą bardzo szybko się zużywać. Lepiej jest wydać w więcej na coś droższego, ale co będzie służyć nam przez lata regularnego użytkowania, z kolei półśrodki często trzeba będzie wymieniać i będą one dodatkowo przyczyną kolejnych, niepotrzebnych wydatków. Bardzo często większa inwestycja stanowi wydatek przeznaczony na oszczędności. W jaki sposób? Przetestuj to sam w praktyce!